Vår vän Anita Bodin i Grangärde gick bort i december. Varje år brukade vi få en flaska av hennes fantatstiska glögg. Nu gör vi den själva och tänker på henne. Här är receptet:
5 l svagdricka
2,5 kg socker
1 påse kardemummakärnor
3 påsar hela nejlikor
1 bit ingefära
1 st torkad pomeransskal
5 potatisar
500 g russin
50 g jäst (se nedan)
Låt stå i hink övertäckt med plastfilm, stick 10 hål i plasten. Efter 3-4 veckor är glöggen klar.
Gör man så här blir den dock grumlig och måste stå i flera månader, helst ett år, innan den blir bra. Vi diskuterade med en vinbutik och gjorde så här:
Använd vinjäst + jästnärsalt.
Efter 3-4 veckor, tillsätt jäststopp.
Tillsätt Kiselsol. Rör om för att få bort kolsyra och låt stå i 2 timmer.
Tillsätt Gelatin. Låt stå ung en vecka tills vätskan blir klar.
Använd hävert för att tappa upp.
Det här är inte så krångligt som det låter, allt finns att köpa i vinbutiker, även på nätet. I vilket fall rekommenderar jag en hävert när ni tappar upp och var försiktig med att inte få med bottensatsen.
Ju längre glöggen står desto godare blir den!