En tid för löften

Rita kommer från en finlandssvensk arbetarfamilj som flyttade till Sverige i mitten av femtiotalet, när hon själv var nio år. I början av sjuttiotalet dras hon med i vänstervågen och börjar arbeta på ett tryckeri där man trycker material åt rörelsen. Där träffar hon Pierre, en charmig överklassyngling och en av företagets grundare. Han drömmer om att bli grafisk formgivare.

Det är en tid av stora samhällsförändringar och under fyra decennier får vi följa hur dessa griper in i de enskilda personernas liv, hur relationer och värderingar förändras. Sjuttiotalet blir åttiotal, Rita överger vänsterrörelsen och får jobb på ett bokförlag. Pierre gör karriär som formgivare och är tidigt ute med att förstå hur grafisk design påverkas av den nya tekniken.

Framme vid 2000-talet har Pierres dotter Shakti blivit punkare och feminist. Hon anklagar Pierre och Rita för att ha svikit sina ideal.

En roman om relationer, klass och ideal, om ett land som förändrades och om människor som förändrades med det. Det är också en kärlekshistoria om två människor som inte kan leva tillsammans men med en sällsam bundenhet till varandra.

Rita har en gång lovat Pierre att finnas hos honom den dag han verkligen behöver henne. Boken har fått sin titel av det löftet men också av sjuttiotalet som en tid av löften om en bättre framtid. En tid då allt verkade möjligt för den unga generationen.

2 nov 2020