Inte självmord, tror släkten

Signaturen Skaraborg 2 är en legend bland privatspanarna på Flashback. Han spårade upp Bosse Janssons kusin och berättar om samtalet med henne:

Som barn träffade hon Bosse en del hemma hos sina morföräldrar i Uppsala. Som barn kunde Bosse tidtabellerna för tåg, t-bana och SL-trafik. Han hade ett otroligt minne. Ett år blev hans bäst i nutidsorientering i hela Sverige. Hon bekräftade att han hade "pippi på kartor”, bland annat för att kunna se hur alla tåg och spårvagnar gick. Han kan eventuellt haft en bokstavskombination. 

Fastern i Alingsås brukade ringa till Bosse för hon ville hålla kontakt med honom. Han berättade då för henne att han studerade på universitetet samt arbetade som extra brevbärare på Sthlm 4. Bosse ringde dock aldrig upp henne, han berättade aldrig om sina resor eller skickade kort till henne.
Familjen bostad var borgerlig. Pappan var musikalisk och spelade på flygeln. Bosse däremot spelade inte. Föräldrarna var mycket måna om sonen. En annan släkting som Skaraborg 2 ockå pratat med bekräftar att Bosse stod sin mamma nära och att hon försökte att skaffa honom kamrater men utan större framgång.
Kusinen berättar om att Bosse hade höga moraliska krav, allt skulle vara rätt och riktigt, samtidigt som han var något godtrogen. Hans politiska uppfattning var fjärran från föräldrarnas och övriga släktens. Kanske var detta orsaken till att han inte hade något intresse av att umgås med sin släkt.
När man i släkten fick höra om Bosses många resor var deras uppfattning att han inte kunde ha finansierat dem själv. Han kan mycket väl ha varit agent och i så fall var han helt passande. Han hade ett otroligt minne, han var ensamstående, hade ingen släkt som han umgicks med, berättade inget om sig själv samt var mycket språkbegåvad. Men, återigen, om han hade varit agent så blev han det inte p.g.a. ekonomisk vinning utan för att han tyckte att detta var rätt och riktigt.
Att han skulle ha startat ett nytt liv någon annanstans trodde hon inte på för han ville säkert inte lämna sitt arv och sitt stora bibliotek bakom sig. Om han mot förmodan skulle ha gjort det så gjorde han det därför att också detta var för honom rätt och riktigt.

Att han skulle begått självmord trodde varken hon eller övriga släkten.


Som kusinen säger hade Bosse ärvt mycket pengar. Ändå har man i släkten uppfattningen att han inte kunde finansierat sina resor själv. Hur går det ihop? Jag ska återkomma till Bosses ekonomi i ett senare blogginlägg.

7 feb 2016