När 70-talet blev 80-tal

Dags för Rita och Pierre att träda in i 80-talet. Jag har gjort lite research och letat fram tidningslägg från decennieskiftet. Hur såg världen ut då och vad trodde man skulle komma? Revoltåret 1968 tonade bort. Nyåret 1970 skrev poeten Karl Vennberg: 70-talets utfall kan bero av  hur vänstern förstår att hantera sin besvikelse. 

Sjuttiotalet började med den stora gruvstrejken i malmfälten. USA förlorade i Vietnam och Kambodja, Nixon fick avgå efter Watergate. Sedan kom Röda Khmererna och krig mellan Vietnam och Kambodja. I Sverige fick vi en borgerlig regering för första gången på fyrtio år och ett nytt uttryck dök upp i tidningarna: ekonomisk kris. Det hade vi inte upplevt sedan 30-talet.

1979 har Sovjet invaderat Afghanistan och en ny president tillsätts genom en kupp. ”Den allt djupare supermaktsinblandningen i Afghanistans affärer förtjänar att brännmärkas” skriver DN i en ledare. Anade de hur rätt de skulle få?

En viss Robert Mugabe och hans styrkor är på väg att befria det land som ännu heter Rhodesia men som snart ska få namnet Zimbabwe.

Den nyöppnade gallerian i Stockholm får kritik för att vara kommersialismens katedral. ”Gallerian är ett misslyckande, precis som vi förutspådde”, säger en representant för Alternativ stad.

Socialdemokraterna är det största av riksdagens fem partier, de får 43,7% i senaste opinionsundersökningen.

När DN sammanfattar 70-talet skriver man: ”Under 1970 talet har europeer och nordamerikaner slutat tro på framtiden. Vi demonstrerar mot kärnkraft, skräms av miljöförstöringen, oroas över att förlora jobben.” Man ser en förändrad syn på kvinnors kroppar och kläder: “Nu är damen på återtåg och bh-industrin vädrar morgonluft.”

Inför 80-talet spår man datorernas och robotarnas intåg i industrin. Av 2 miljoner industriarbetare kan 800 000 försvinna till år 2000.

Den alltid lika vassa satirikern Red Top skriver ett kåseri med rubriken Julrea. “Åsiktspaket. Gamla åsikter om solidaritet, frihet, jämlikhet och sådant nys slumpas. Besök firma Marknadskrafter.”

Så hur blev det med vänsterns hantering av besvikelsen? Svar, enligt DN: Joggning, meditation och terapi.

 

8 dec 2017