Rykten om vart Bosse tog vägen

 

Vid alla försvinnanden uppstår alltid rykten om vad som hänt. Mer eller mindre diffusa vittnesmål dyker upp  om att den försvunne setts på olika ställen i landet eller utomlands. I fallet Bosse  har det varit ovanligt glest med sådana uppgifter. I polisutredningen nämns dock två uppgifter (Haglind, som jag tidigare skrivit om, fråntogs så småningom ansvaret för utredningen. Följande citat kommer från hans efterträdare, Thorstensson, som verkade mer intresserad av att följa upp fallet). Uppgifterna kommer från N, som var god vän  med Bosse.

”Den 4 juli 1979 sågs Bo Jansson på Sveavägen i Stockholm av en arbetskamrat till N. Arbetskamraten – BE – har aldrig haft något samröre med Jansson – de har aldrig träffats personligen - men han har sett fotografier som N visat honom. BE – som är yrkesotograf och har ett bra bildminne – är helt säker på att det var Jansson han såg på Sveavägen.

Personen .. var lång och hade rött hår. Han var klädd i en rutig skjorta och hade ett kartfodral hängande på bröstet och bar på en attachéväska på vilken hängde en kasse med ett svensk-kinesiskt emblem.

Personen gick in på McDonalds där han tog plats vid ett bord. Han ställde attachéväskan på golvet bredvid sig. Efter en stund lämnade han lokalen utan väskan… BE skyndade efter, men när han kom ut var personen borta. Han återvände då in i lokalen och när han tittade mot bordet där personen suttit såg han att attachéväskan var borta.

Senare samma dag – på eftermiddagen – Såg BE Jansson utanför centralstationen. Jansson var då  ensam.

….. Beträffande BE´s beskrivning av av personen som han såg på Sveavägen uppger  N att den helt stämmer in på Bo Jansson. Speciellt uppgiften om kartfodralet är intressant, eftersom Jansson alltid bär kartor med sig. N uppgav om Jansson: ”Han har pippi på kartor.”

Kan det här vara sant? Det låter ju närmast som en slags agenthistoria. En väska överlämnas diskret på en restaurang. Om vi förutsätter att Bosse inte bodde kvar i Stockholm på en ny adress 1979 skulle han alltså ha kommit till stan för detta uppdrag. Skulle han verkligen tagit risken att bli igenkänd? Nog borde han förändrat sitt utseende på något sätt. Och en agent med en kasse från Svensk-kinesiska föreningen…? Historien är märklig och jag har svårt att få den att gå ihop. BE måste ha varit intresserad av Bosse eftersom N visat honom foton och sen fick han för sig att det var Bosse han såg. Eller…?

Det finns ett rykte till i utredningen: En journalist, JS, berättar ”att han varit i kontakt med några i Sverige boende exiljugoslaver  eller exilalbaner angående Jansson. På hans fråga om de visste något om Jansson hade de svarat något som ”jasså, den där långe rödhårige svensken, han finns i Jugoslavien.” JS berättade att han efter sitt samtal med exilmänniskorna tagit telefonkontakt med en bekant i Jugoslavien med en begäran om hjälp, men att han inte fått något besked om Jansson fanns där eller ej.”

Det har faktiskt funnits andra uppgifter om att Bosse skulle flyttat till en kvinna i Kosovo (som då låg i Jugoslavien), men de har aldrig visat sig stämma när man försökt undersöka dem närmare.

21 jun 2016