Teorier 1: Självmord

3 april 1976 sågs Bosse Jansson senast. Ingen vet vad som hände sedan. I några bloggar här tänker jag nu gå igenom de vanligaste teorierna om vad som kan ha hänt.


Självmord
Varför bestämmer man sig för att ta sitt liv? Antingen för att man lider av en svår depression eller för att man befinner sig i en livssituation som man inte hittar någon utväg ifrån. Vi vet inte om Bosse var deprimerad. Han var en person som inte visade mycket av vad han kände och som inte släppte någon nära inpå sig. Hans liv hade varit traumatiskt runt åren 1969-1971 då först hans mamma, som han var mycket fäst vid, dog, och sedan hans pappa. Men försvinnandet skedde fem år senare. Hade den sorg han burit på sedan dess plötsligt blivit för stor?


Här kan det vara på sin plats att säga något om Bosses förmodade Asperger. Det finns forskning som antyder ett visst samband mellan Aspergers syndrom och depression/suicid. På en chat diskuterar personer med Asperger detta. Några menar att det i så fall beror på samhällets bemötande, de har ofta känt sig utanför, mobbats o.d. Att de har svårt att få nära relationer med en partner bidrar också till känslan av tomhet.
Å andra sidan, påpekar några att man har lättare än andra för att skärma av sig , ”fly in i sin bubbla” när man mår dåligt. ”Jag tror både det att man flyr in i sin bubbla och att aspergare ofta har ett mer problemfokuserat och rationellt tänkande kan spela in. Jag har alltid, även när jag mått som sämst, haft en del saker att hålla fast vid och satt upp planer som ska föra mig framåt” skriver en person.
En annan berättar om hur hen brukar stänga in sig i sin lägenhet isolerad från samhället utanför och tänka: ”Jag tillför inte andra någonting, det har ingen betydelse om jag existerar eller inte.” Jag tror inte att Bosse tänkte så. Han hade en respekterad position i Svensk-albanska föreningen och ett socialt umgänge i det politiska föreningslivet.


Var Bosse homosexuell? För många var det vid den tiden något skamligt och det var inte ovanlig att det ledde till depressioner och självmord. Jag har frågat alla som hade kontakt med honom men ingen har uppfattat några sådana signaler. ”Han var varken intresserad av pojkar eller flickor” som klasskamraten Y säger.
Var han agent och tog sit liv för att han inte stod ut med dubbelspelet? I så fall hade det väl varit enklare att upphöra med agentverksamheten, kanske lämna landet.


Argumenten mot självmord är uppenbara. Inga spår, ingen återfunnen kropp. Hur vanligt kan det vara att man tar sitt liv och aldrig återfinns? Han bodde inte långt från Stockholms ström, gick han bara ner och tog en Finlandsbåt som han sedan hoppade från? På den tiden fördes inga utförliga passagerarlistor.


Hans plånbok, nycklar och klocka låg kvar i lägenheten. En pedantisk person som Bosse kanske vill lämna allt prydligt efter sig. Tyvärr säger polisutredningen inget om ifall det fanns en otömd soppåse kvar i lägenheten. Hade det funnits en sådan med matrester o.d. hade jag definitivt inte trott på självmord. Däremot fanns den odiskade kaffekoppen kvar. Vad säger den?

 

3 mar 2016