Teorier 4. Hoppade Bosse av?

Inget tyder på en olycka eller ett brott och det finns inga direkta tecken på självmord. Kan det finnas någon annan förklaring till Bosse Janssons spårlösa försvinnande? Hoppade han av alltihop, lämnade Sverige, bytte identitet? Låt oss hypotetiskt granska den möjligheten.

Det gick rykten om att Bosse setts i Kosovo och att han hade en kvinna där. Men om det bara handlat om att flytta från Sverige hade han kunnat göra det helt öppet. Att han försvann så här spårlöst tyder dels på att han inte ville återfinnas, dels på att allt gått mycket fort. Annars hade han ju kunnat ta ut pengar i förväg, för att få med sig sin förmögenhet. Bosse försvann på en helg. Det fanns inga bankomater 1976 och ingen annan möjlighet att få ut pengar på helgen. Försvann han medvetet tyder det alltså att det var bråttom att komma undan, förmodligen för att kände sig hotad av någon eller några.

Ett sådant försvinnande stämmer väl med teorin om att han skulle ha varit agent. Man kan tänka sig att han blev indragen i något allvarligt och hans uppdragsgivare (USA, Sovjet?) bestämde sig för att ”ta hem” honom. Kanske för att skydda honom men troligare för att skydda något hemligt som annars skulle kommit fram till  motståndarna. Då stämmer också den mystiska bilden av vad som hänt. Det fick gärna se ut som ett självmord, för att förvilla. Det var inte meningen att någon skulle veta vart han tagit vägen.

Som sagt: en hypotes men en kittlande tanke. Bosse levde – kanske lever än – och kunde följa spekulationerna om vad som hänt honom i svensk press!

 

 

24 mar 2016