Vem var Bosse Jansson?

Vem var Bosse Jansson? I radioprogrammet sägs att bägge föräldrarna dog i en olycka men det stämmer inte. Mamman dog i cancer 1969 och pappan i TBC på Söderby sanatorium i Uttran, 1971. Några syskon fanns inte, närmaste släktingen, en faster och en kusin, bodde i Västsverige. Han hade ingen flickvän (eller pojk-dito).
Jag kände honom inte särskilt väl men jag minns en vänlig, lugn och eftertänksam kille. Jag har försökt prata med flera som kom i kontakt med honom. Det som de flesta först kommer ihåg är hans kraftigt röda hår. Han var 189 cm lång och håret var stort och burrigt vilket gjorde att han syntes i mängden, till exempel i demonstrationerna. En bussig tystlåten kille, säger någon, ingen man hade någon närmare kontakt med. Det var också bilden från hans arbetskamrater. Han sa inte mycket om sig själv eller sitt privatliv. En person som jobbade nära honom hade till exempel ingen aning om att hans pappa dog 1971. ”Det skulle jag absolut kommit ihåg om han berättat eftersom min egen pappa dog samma år”. Jag har pratat med några som kände honom förhållandevis väl och kommer att redovisa några berättelser här på bloggen.


Y:s berättelse:
Vi gick i samma klass genom realskolan och gymnasiet, utom ett år då jag var bortrest. Det var i Södra latin. Jag minns Bosse som ensam, en person som gick för sig själv och inte delade de andra killarnas intressen som sport, tjejer, mode, musik. Han hade inga kompisar och verkade varken vara intresserad av killar eller tjejer. Han hade också utseendet emot sig. Det kraftigt röda håret och en stor näsa, jag skulle nästan säga att han var ful. De flesta i vår klass kom från medelklassen, Bosse kändes som han kom från en ”fattigare” miljö (Bosse bodde på Folkungagatan, en fattig del av Söder på den här tiden, men han kom inte från en ”fattig” familj).
Jag var aldrig varit hemma hos honom och minns inte att han någonsin sagt något om sin familj, eventuella syskon etc.
I sista ring (1968) hade han blivit politiskt engagerad, då deltog han i diskussioner med en tydlig vänsteråsikt, men han var ingen agitator. Då hade han också börjat intressera sig för Albanien och för att resa. Möjligen kan han ha varit i Albanien redan sista sommarlovet, i alla fall minns jag att han varit i ett land som ingen annan hade varit i, knappt kände till.
Bosse var ingen stjärna men klarade sig bra i skolan. Han hade ett enormt minne. Det här var realskolans matematiska gren, alltså den gymnasielinje som hade mest matte. Jag frågar Y om inte det var märkligt med tanke på Bosses språkbegåvning. Den kände inte Y till.
Idag skulle Y (som själv är läkare) kunna beskriva honom som ”lätt Asperger.”

1 feb 2016