En generationsroman?

Vad hände med de här personerna sen? Många läsare frågade mig om det efter att ha läst min bok ”Pytt i panna över ett avslutat sextiotal”, om några ungdomar vid tiden runt 1970. Jag var inte så road av tanken på att skriva en fortsättning, däremot fastnade jag för själva frågan: vad hände sen med oss som var unga och radikala i slutet av sextiotalet?

Så föddes Rita och Pierre. Ett udda par och en förälskelse som det slår gnistor om. Rita med arbetarbakgrund och dåligt självförtroende, en obetydlig kontorist som ingen lägger märke till. Men hon är mycket begåvad och hon befinner sig i ett sammanhang där hennes begåvning behövs och får blomma ut. Hon tänker att det är för att hon blivit sedd av Pierre och att det är vad som fått henne att våga. Själv är jag inte så säker, hon hade nog tagit sig fram ändå. Jag tycker man sett det där ibland, hur en person plötsligt hamnar i rätt sammanhang och får utlopp för talanger som ingen visste att hen hade.

Jag påstår inte att Rita och Pierre är typiska för sin generation. Egentligen finns det nog ingen som är det, våra liv tar sig olika vägar, märkliga ibland, vanliga ibland, inte så olika från en tid till en annan.

 

30 mar 2018