Ett år att minnas

För att kunna resa framåt i tiden med Rita och Pierre tar jag mig själv bakåt. Med hjälp av digitala tidningsarkiv har jag kommit fram till 1991 och häpnar! Jag undrar om det finns något år efter andra världskrigets slut som präglat sin framtid på samma sätt. Här är ett axplock:

 • Sovjetunionen faller samman och efter 74 år halas flaggan med hammaren och skäran för sista gången i Kreml. ”För Rysslands och Europas historia är detta en kort parentes. För oss som levt under 1900-taler förändras hela världsbilden” skriver DN:s reporter. Ryssland, Ukraina och Vitryssland bildar ett nytt förbund men särskilt mellan Ryssland och Ukraina är spänningarna starka.
 • Året innan hade Saddam Hussein invaderat Kuwait. Nu går en USA-ledd allians in i Irak. Det ska bli ”alla krigs moder” utlovar Saddam men det är över på sju veckor. USA uppnådde vad de ville, säger en engelsk forskare. ”Irak existerar inte längre som ett hot mot stabiliteten i regionen. Oljetillförseln till USA och dess allierade i väst är säkrad.” Att avsätta Saddam skulle däremot destabilisera regionen, därför sitter Saddam kvar och USA ser på när de revolter som uppstått som en följd av Iraks förlust brutalt slås ner.
 • Kroatien utropar självständighet från Jugoslavien. Stridigheter utbryter mellan Serbien och Kroatien och eskalerar till regelrätt krig. Uttrycket ”etnisk rensning” hörs allt oftare.
 • I Algeriet utbryter ett inbördeskrig mellan regimen och ”muslimska fundamentalister”, ett uttryck som då fortfarande var nytt för oss.
 • Sverige lämnar in ansökan om medlemskap i EG , sedermera EU. På en konferens i Maastricht lägger EG-staterna grunden för en politisk union och en gemensam valuta, som ska vara genomförd 1999.
 • I strålande högsommarvärme avnjöts den första vattenfestivalen i Stockholm. Man umgicks på gatorna och i tillfälliga tältkrogar. ”Nästan som på kontinenten.”
 • I riksdagsvalet vinner de borgerliga partierna och Carl Bildt blir statsminister. Ett nytt parti, Ny demokrati, kommer in med 25 mandat.
 • Nazister demonstrerar på Stockholms gator. Flyktingförläggningar sticks i brand. En mördare som snart börjar kallas för ”Lasermannen” skjuter på människor som ser ut att ha utländsk härkomst.
 • På Klarälven flottas det sista timret. En epok i Sverige är slut.
 • Nelson Mandela blir ledare för ANC och inleder förhandlingar med president de Klerk om apartheidssystemets avskaffande.
 • I Sverige är den värsta finans-och företagskrisen sedan 30-talet ett faktum. Nordbankens kreditförluster är de värsta i svensk bankhistoria (senare skulle banken komma att räddas av statliga bankstödsnämnden och så småningom bli Nordea). Ekonomiskt står vi inför ett systemskifte säger experterna. Mindre av offentlig sektor, mindre makt åt politikerna, mer åt marknaden och svenskt medlemskap i EG.
 • Dessutom: jag fick min första mobiltelefon. En tung pjäs som ingen någonsin ringde till.

 

Det blev en ovanligt lång blogg, men tro mig: Det är bara lite av vad som hände detta märkliga år, i vars skugga vi fortfarande lever.

Läs mer om Ritas blogg.

 

27 apr 2018