Personlighetstester

Hur vet jag som författare att jag skapat trovärdiga karaktärer? De måste vara hela personer med fler egenskaper än vad som framkommer i texten. Ett sätt kan vara att låta dem genomgå personlighetstester. Sådana finns lätt tillgängliga på nätet.

Jag testar. Om Rita får jag då veta att hon är en ”Logistiker.” Logistikers personligheter har skarpa, faktabaserade sinnen. När Logistiker säger att de kommer att få något gjort, gör de det. Utan en tanke på den personliga kostnaden fullgör de sina plikter och förbluffas av personer som inte håller ord på samma sätt. En kombination av lättja och oärlighet är det snabbaste sättet att göra en Logistiker förbannad.

Ja, det stämmer ganska bra på henne. Pierre, å andra sidan är en Förkämpe. Förkämpar uppvisar en orubblig självständighet. De behöver känna att de har frihet att vara innovativa, då kan deras kreativitet och förmåga att hitta originella lösningar blomstra. De är ofta festens mittpunkt.

Frågan är nu: passar mina två huvudpersoner ihop? Logistikern söker en livspartner som uppskattar stabiliteten och skärpan. Förkämpen kan bli otålig om något går alltför mycket på rutin. För dem är kreativitet och frihet betydligt viktigare än stabilitet och trygghet.

Hur ska det här gå?

 

Se Ritas blogg, här

12 jan 2018