Research

Research är en rolig del av författarjobbet. Jag måste ju veta vad jag skriver om och helst ska det inte finnas några faktafel heller. En del författare bryr sig inte så mycket om sånt, andra är väldigt noga. Själv blir jag rätt irriterad när jag hittar fel i en bok jag läser så jag försöker vara korrekt.

I arbetet med den här boken har jag bland annat intervjuat en formgivare och en typograf. Jag har läst om Jugoslavien, om Silicon valley under åttiotalet, om indiska flicknamn och om finska dialekter. Det mesta har jag förstås gjort på nätet. Som prenumerant på DN har jag också tillgång till hela deras arkiv, på nätet även det. Eftersom boken spänner över flera decennier går jag in på några utvalda år och ser vad som händer. Ett bra knep är att titta i årskrönikan, sista december. Det där gör jag inte bara för att få fakta, lika mycket för att känna av stämningarna som rådde.

Dessutom har jag, via en sluten Facebookgrupp, intervjuat några kvinnor om intima detaljer som jag inte går in på närmare här.

 innocent  Jag säger som man brukar: hur gjorde man före internet? Det som nu tar några minuter för mig att ta reda på kunde ju ta flera dagar då. Besök på bibliotek, brev till kunniga personer mm. Det går fortare att skriva en bok idag.

2 mar 2018