Ritas Blogg

Mycket kvar

10 jan 2020

En första version är färdigskriven och jag har en (preliminär) titel. Men det återstår mycket innan boken är klar. En person jag har förtroende för har läst den och kommit med synpunkter. Det jag gör nu är att skicka den till en lektör. Det är en tjänst man köper, man får manuset genomgånget av någon som har erfarenhet från förlagsbranschen och som kommer med professionella synpunkter på hur det kan ändras och förbättras.

Beroende på hur stora förändringar jag gör sedan får jag se om jag tar ytterligare en lektörläsning innan jag vågar mig på att skicka manuset till några olika förlag.

Det finns de som tycker att man ska låta det vila så där ett år innan man jobbar om det igen men det har jag inte tålamod till.

 

En bra titel?

4 jan 2020

I slutet av boken ser Rita tillbaks på sitt liv och säger:

”Du vet, sjuttiotalet, man lovade så mycket då. Hela den tiden var en tid för löften. Det skulle bli en bättre värld lovade vi. Vi skulle kämpa för rättvisa och frihet. Vi till och med sjöng det, du vet, Befria Södern: Nu vi lovar dig mäktiga Mekong. Vietnamkriget tog slut och allt kändes möjligt.”

”En tid för löften.” Är det en bra titel på en bok? Vad säger ni, vänner, skulle ni kunna tänka er att läsa en bok som hette så?

Gott nytt år för resten. Nog skulle vi behöva lite av sjuttiotalets framtidsoptimism idag.

Nyårslöftet håller!

9 dec 2019

Mitt nyårslöfte var att bli klar med boken om Rita och Pierre under 2019 och det klarar jag! Ett första utkast är klart nu. Jag har börjat redigera, det vill säga ändra, skriva om, dra ifrån och lägga till. Som Ernest Hemingway (eller om det var någon annan) sa: Skriv berusad men redigera nykter. Ett gott råd som jag alltid följer, åtminstonde den senare delen.

Hur ska det sluta?

6 feb 2019

Hej igen, alla vänner. Vi knogar på, Rita, Pierre och jag. Äntligen är 1900-talet slut, krig, kriser och elände. Dysterkvistarna som trodde att alla datasystem skulle krascha vid millennieskiftet fick fel. Hej hopp, 2000-talet, med optimism och framtidstro. Fast sen kom EU-toppmötet i Göteborg, 11 september, USA:s invasion i Irak, mordet på Anna Lindh, tsunamin…

Min författarvisa

20 sep 2018

Skapandeprocessen kan vara gåtfull. Ibland när det tar stopp framför datorn lägger jag mig på soffan och bara tänker. ”Vad gör du?” frågar min fru då, hon tror kanske att jag ligger och latar mig.

Det är då jag sjunger min författarvisa för henne:

Shakti igen

11 sep 2018

Nu får du sluta tjura, sa jag till Rita. Ta med Shakti och åk till Borgå. Att föra in Shakti i historien brukar alltid vara ett bra sätt att få henne på gott humör. Ni minns väl Shakti?

50 år sedan ockupationen av Tjeckoslovakien

22 aug 2018

Jag struntar i Rita den här veckan, hon är bara så sur ändå. Jag gör en utvikning och erinrar mig att det är precis femtio år sedan jag vaknade den där morgonen i Prag. Eller rättare sagt, blev väckt av min polska rumskompis som kom in och skrek: ”Ryssarna. Dom är här!”

Rita ger mig problem

16 aug 2018

Okej, jag vet att hon har det jobbigt just nu men för det behöver hon väl inte vara så otrevlig. Hon är sur på jobbet och dum mot folk som betyder mycket för henne. Till och med mot mig, nu har vi grälat i flera dagar. Om du inte skärper dig slänger jag dig i sjön, har jag hotat med.

Dom har snott min idé!

9 aug 2018

Tanken med den bok jag skriver på nu är att spegla en samhällsutveckling genom några enskilda livsöden. Fyrtiotalisterna – folkhemmets barn, födda efter kriget, präglade av upprorens tid i slutet av sextiotalet. Hur upplevde de (vi!) den tid av politiska förändringar och teknisk utveckling som kom?

Juridisk fråga

3 aug 2018

En mamma ”kidnappar” sitt barn från pappan som har enskild vårdnad. Hon håller barnet gömt i tre veckor och kräver pappan på pengar för att han ska få tillbaka henne. Sedan lämnar hon tillbaka barnet utan att ha fått några pengar.

Nej, vi har inte lagt av,

24 jul 2018

Rita och jag. Vi har bara haft lite semester. När jag skulle sätta igång igen inträffade stora värmeböljan. Inte lätt att vara kreativ då.

Flyktingkatastrof för vem?

11 maj 2018

Djupdykning i tidningsarkiven är intressant. 1992 pågår kriget i f.d. Jugoslavien och flyktingar kommer hit. Som nu, gömda under lastbilar, stoppade av en återupprättad gränskontroll mot Danmark? Inte alls. Eftersom de är välkomna kan de komma i egna bilar eller med flyg eller bussar som de köpt biljett till.

Jag kan inte sluta tänka på 1991

3 maj 2018

Vi som föddes efter 1945 fick höra att vi levde i en efterkrigstid. Inte mellankrigstid, inte förkrigstid utan just tiden efter krigen.

Ett år att minnas

27 apr 2018

För att kunna resa framåt i tiden med Rita och Pierre tar jag mig själv bakåt. Med hjälp av digitala tidningsarkiv har jag kommit fram till 1991 och häpnar!

Den nya tekniken

20 apr 2018

Pierre är tidigt ute med att förstå den nya teknikens möjligheter. Ungefär 1983 utspelar sig denna scen, då han försöker förklara för Rita som sitter och redigerar manuskript:

← Äldre inlägg