Ritas Blogg

Den nya tekniken

20 apr 2018

Pierre är tidigt ute med att förstå den nya teknikens möjligheter. Ungefär 1983 utspelar sig denna scen, då han försöker förklara för Rita som sitter och redigerar manuskript:

”Allt kommer att göras på dator. Vi har nog inte riktigt begripit det än. Och titta på dina manusbuntar. Författarna kommer att skriva på dator och kopiera till disketter som de kan skicka i stället. Tänk vad papper ni kommer att spara.”

Rita var skeptisk. ”Jag måste kunna göra anteckningar och understrykningar. Det kan man inte göra på en sån där diskett.”

”Du får väl se. Snart slutar vi skriva med penna eller skrivmaskin också, det är som med räknestickan. Vem använder en sån längre?”

 

Hur minns ni själva införandet av den nya tekniken? När använde ni dator första gången? Hur länge fanns skrivmaskinerna kvar på jobbet?

I mitt skrivande har jag nu kommit fram till nittiotalet och Rita ska snart få en mobiltelefon. Undrar hur hon ska klara det…

Plötsligt så ringde ju telefonen

13 apr 2018

”Plötsligt” är ett ord som används alldeles för ofta i böcker.

Möt Shakti!

6 apr 2018

Det är dags att presentera Shakti, ett litet rödhårigt mirakel, född 1987. Redan som baby får hennes kraftigt röda hår människor att förundras. Namnet är hindi och betyder styrka.

En generationsroman?

30 mar 2018

Vad hände med de här personerna sen? Många läsare frågade mig om det efter att ha läst min bok ”Pytt i panna över ett avslutat sextiotal”, om några ungdomar vid tiden runt 1970. Jag var inte så road av tanken på att skriva en fortsättning, däremot fastnade jag för själva frågan: vad hände sen med oss som var unga och radikala i slutet av sextiotalet?

Det handlar om klass

21 mar 2018

Historien om Rita och Pierre. Hon, barn till invandrade finlandssvenska arbetare. Han, uppvuxen på Östermalm med ett von i namnet som han tagit bort. Så här kan det låta mellan dem när han frågar om hennes uppväxt:

”Det var inte så att vi var fattiga. Inte på pengar.”

”Hur menar du?” 

På tunn is

9 mar 2018

 

Det går långsamt med skrivandet just nu. Det beror på att jag inte riktigt vet som ska hända. En del författare gör noggranna synopsis innan de börjar skriva. De går igenom scen för scen, dess syfte, vilka som är med, vad som ska hända. Så gör inte jag. Det blir onekligen mer spännande så här, det känns som om jag går på tunn is, tar ett steg i taget, försiktigt, känner efter om det håller.

Research

2 mar 2018

Research är en rolig del av författarjobbet. Jag måste ju veta vad jag skriver om och helst ska det inte finnas några faktafel heller. En del författare bryr sig inte så mycket om sånt, andra är väldigt noga. Själv blir jag rätt irriterad när jag hittar fel i en bok jag läser så jag försöker vara korrekt.

Feel-badroman?

23 feb 2018

Vi är framme vid slutet av åttiotalet och det är ingen rolig tid, med Palmemordet, börskrasch och ett krig i Europa för första gången sedan andra världskriget. Inte nog med att Rita och Pierre ska behöva bekymra sig för allt detta, det krisar också för dem på det personliga planet. Riktigt svåra händelser som drabbar dem.

Hur minns ni Palmemordet?

16 feb 2018

För många svenskar är mordet på Olof Palme den mest avgörande händelsen under hela åttiotalet. Jag skriver på en bok som följer två personer från sjuttiotalet till nutid och då kan jag inte förbigå det.

Den 28 Februari 1986 hade vi ett fyrtioårskalas hemma hos oss. Under festen utbröt en livlig diskussion om Olof Palme. Några tyckte mycket illa om honom, andra försvarade honom hett. Palme var sådan, han väckte starka känslor. När tidningen kom nästa morgon läste vi att han blivit mördad, mitt under vår fest.

Nu har det hänt igen!

9 feb 2018

När jag började skriva på min förra bok, ”Brevbärarens sista möte” visste jag egentligen bara två saker: vad den skulle heta och hur den skulle sluta. Det sista jag gjorde innan jag skickade in manuskriptet var att ändra titeln och slutet!

Nu har det hänt igen. När jag började skriva på boken om Rita utgick jag från det enda jag visste säkert om handlingen, nämligen slutet. Nu har jag ändrat slutet. Bokens titel behåller jag än så länge för mig själv.

Klarar Rita Bechdel-testet?

2 feb 2018

 Ni vet det där testet som egentligen gäller filmer och som utgår från tre kriterier:

  1. minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2. … som pratar med varandra
  3. … om något annat än män.

Det är ju inte Rita som ska klara testet, det är jag. I en författargrupp jag är med i ställde någon nyligen frågan. Jag blev tvungen att läsa igenom det jag skrivit hittills. Se här vad jag hittade:

Min bästa bok

26 jan 2018

Den här boken fick jag av min moster, författaren.

Den kommer du att ha stor glädje av när du ska börja skriva, sa hon.  Boken består av tomma blad. Jag har den bredvid sängen och så gott som varje natt måste jag gå upp och skriva i den. Av någon anledning kommer alltid de goda idéerna då. Det är intressant med skrivprocessen. Huvudet jobbar liksom med skapandet dygnet runt.

De avgörande ögonblicken

19 jan 2018

Rita letar efter de där speciella ögonblicken som avgjorde hennes liv. När blev det så här? När tog mitt liv just den här banan?

Vi har alla sådana ögonblick. Om jag inte gått på den där festen som jag egentligen inte tänkt gå på… Om jag inte bråkat med min chef och slagit upp platsannonserna den där dagen... Om jag inte avbokat den där resan med MS Estonia vi hade tänkt göra…

Personlighetstester

12 jan 2018

Hur vet jag som författare att jag skapat trovärdiga karaktärer? De måste vara hela personer med fler egenskaper än vad som framkommer i texten. Ett sätt kan vara att låta dem genomgå personlighetstester. Sådana finns lätt tillgängliga på nätet.

Jag testar. Om Rita får jag då veta att hon är en ”Logistiker.” Logistikers personligheter har skarpa, faktabaserade sinnen. När Logistiker säger att de kommer att få något gjort, gör de det.

GOD JUL

21 dec 2017

 

till alla följare önskar Rita och Pierre

(och jag)

← Äldre inlägg