Ritas Blogg

Rita ger mig problem

16 aug 2018

Okej, jag vet att hon har det jobbigt just nu men för det behöver hon väl inte vara så otrevlig. Hon är sur på jobbet och dum mot folk som betyder mycket för henne. Till och med mot mig, nu har vi grälat i flera dagar. Om du inte skärper dig slänger jag dig i sjön, har jag hotat med.

Fast, som sagt, jag skulle kanske vara lite mer förstående. Hon går igenom en svår tid. Jag har prövat med att hitta en bra karl åt henne men det sabbar hon också.

Vad har hänt med Pierre då, undrar ni kanske? Jag säger som jag brukar: ni får vänta tills boken kommer!

Dom har snott min idé!

9 aug 2018

Tanken med den bok jag skriver på nu är att spegla en samhällsutveckling genom några enskilda livsöden. Fyrtiotalisterna – folkhemmets barn, födda efter kriget, präglade av upprorens tid i slutet av sextiotalet. Hur upplevde de (vi!) den tid av politiska förändringar och teknisk utveckling som kom?

Juridisk fråga

3 aug 2018

En mamma ”kidnappar” sitt barn från pappan som har enskild vårdnad. Hon håller barnet gömt i tre veckor och kräver pappan på pengar för att han ska få tillbaka henne. Sedan lämnar hon tillbaka barnet utan att ha fått några pengar.

Nej, vi har inte lagt av,

24 jul 2018

Rita och jag. Vi har bara haft lite semester. När jag skulle sätta igång igen inträffade stora värmeböljan. Inte lätt att vara kreativ då.

Flyktingkatastrof för vem?

11 maj 2018

Djupdykning i tidningsarkiven är intressant. 1992 pågår kriget i f.d. Jugoslavien och flyktingar kommer hit. Som nu, gömda under lastbilar, stoppade av en återupprättad gränskontroll mot Danmark? Inte alls. Eftersom de är välkomna kan de komma i egna bilar eller med flyg eller bussar som de köpt biljett till.

Jag kan inte sluta tänka på 1991

3 maj 2018

Vi som föddes efter 1945 fick höra att vi levde i en efterkrigstid. Inte mellankrigstid, inte förkrigstid utan just tiden efter krigen.

Ett år att minnas

27 apr 2018

För att kunna resa framåt i tiden med Rita och Pierre tar jag mig själv bakåt. Med hjälp av digitala tidningsarkiv har jag kommit fram till 1991 och häpnar!

Den nya tekniken

20 apr 2018

Pierre är tidigt ute med att förstå den nya teknikens möjligheter. Ungefär 1983 utspelar sig denna scen, då han försöker förklara för Rita som sitter och redigerar manuskript:

Plötsligt så ringde ju telefonen

13 apr 2018

”Plötsligt” är ett ord som används alldeles för ofta i böcker.

Möt Shakti!

6 apr 2018

Det är dags att presentera Shakti, ett litet rödhårigt mirakel, född 1987. Redan som baby får hennes kraftigt röda hår människor att förundras. Namnet är hindi och betyder styrka.

En generationsroman?

30 mar 2018

Vad hände med de här personerna sen? Många läsare frågade mig om det efter att ha läst min bok ”Pytt i panna över ett avslutat sextiotal”, om några ungdomar vid tiden runt 1970. Jag var inte så road av tanken på att skriva en fortsättning, däremot fastnade jag för själva frågan: vad hände sen med oss som var unga och radikala i slutet av sextiotalet?

Det handlar om klass

21 mar 2018

Historien om Rita och Pierre. Hon, barn till invandrade finlandssvenska arbetare. Han, uppvuxen på Östermalm med ett von i namnet som han tagit bort. Så här kan det låta mellan dem när han frågar om hennes uppväxt:

”Det var inte så att vi var fattiga. Inte på pengar.”

”Hur menar du?” 

På tunn is

9 mar 2018

 

Det går långsamt med skrivandet just nu. Det beror på att jag inte riktigt vet som ska hända. En del författare gör noggranna synopsis innan de börjar skriva. De går igenom scen för scen, dess syfte, vilka som är med, vad som ska hända. Så gör inte jag. Det blir onekligen mer spännande så här, det känns som om jag går på tunn is, tar ett steg i taget, försiktigt, känner efter om det håller.

Research

2 mar 2018

Research är en rolig del av författarjobbet. Jag måste ju veta vad jag skriver om och helst ska det inte finnas några faktafel heller. En del författare bryr sig inte så mycket om sånt, andra är väldigt noga. Själv blir jag rätt irriterad när jag hittar fel i en bok jag läser så jag försöker vara korrekt.

Feel-badroman?

23 feb 2018

Vi är framme vid slutet av åttiotalet och det är ingen rolig tid, med Palmemordet, börskrasch och ett krig i Europa för första gången sedan andra världskriget. Inte nog med att Rita och Pierre ska behöva bekymra sig för allt detta, det krisar också för dem på det personliga planet. Riktigt svåra händelser som drabbar dem.

← Äldre inlägg