Ritas Blogg

Hur minns ni Palmemordet?

16 feb 2018

För många svenskar är mordet på Olof Palme den mest avgörande händelsen under hela åttiotalet. Jag skriver på en bok som följer två personer från sjuttiotalet till nutid och då kan jag inte förbigå det.

Den 28 Februari 1986 hade vi ett fyrtioårskalas hemma hos oss. Under festen utbröt en livlig diskussion om Olof Palme. Några tyckte mycket illa om honom, andra försvarade honom hett. Palme var sådan, han väckte starka känslor. När tidningen kom nästa morgon läste vi att han blivit mördad, mitt under vår fest.

Nu har det hänt igen!

9 feb 2018

När jag började skriva på min förra bok, ”Brevbärarens sista möte” visste jag egentligen bara två saker: vad den skulle heta och hur den skulle sluta. Det sista jag gjorde innan jag skickade in manuskriptet var att ändra titeln och slutet!

Nu har det hänt igen. När jag började skriva på boken om Rita utgick jag från det enda jag visste säkert om handlingen, nämligen slutet. Nu har jag ändrat slutet. Bokens titel behåller jag än så länge för mig själv.

Klarar Rita Bechdel-testet?

2 feb 2018

 Ni vet det där testet som egentligen gäller filmer och som utgår från tre kriterier:

  1. minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2. … som pratar med varandra
  3. … om något annat än män.

Det är ju inte Rita som ska klara testet, det är jag. I en författargrupp jag är med i ställde någon nyligen frågan. Jag blev tvungen att läsa igenom det jag skrivit hittills. Se här vad jag hittade:

Min bästa bok

26 jan 2018

Den här boken fick jag av min moster, författaren.

Den kommer du att ha stor glädje av när du ska börja skriva, sa hon.  Boken består av tomma blad. Jag har den bredvid sängen och så gott som varje natt måste jag gå upp och skriva i den. Av någon anledning kommer alltid de goda idéerna då. Det är intressant med skrivprocessen. Huvudet jobbar liksom med skapandet dygnet runt.

De avgörande ögonblicken

19 jan 2018

Rita letar efter de där speciella ögonblicken som avgjorde hennes liv. När blev det så här? När tog mitt liv just den här banan?

Vi har alla sådana ögonblick. Om jag inte gått på den där festen som jag egentligen inte tänkt gå på… Om jag inte bråkat med min chef och slagit upp platsannonserna den där dagen... Om jag inte avbokat den där resan med MS Estonia vi hade tänkt göra…

Personlighetstester

12 jan 2018

Hur vet jag som författare att jag skapat trovärdiga karaktärer? De måste vara hela personer med fler egenskaper än vad som framkommer i texten. Ett sätt kan vara att låta dem genomgå personlighetstester. Sådana finns lätt tillgängliga på nätet.

Jag testar. Om Rita får jag då veta att hon är en ”Logistiker.” Logistikers personligheter har skarpa, faktabaserade sinnen. När Logistiker säger att de kommer att få något gjort, gör de det.

GOD JUL

21 dec 2017

 

till alla följare önskar Rita och Pierre

(och jag)

Sex

14 dec 2017

Hon måste väl få ha lite sex ibland, min kära Rita (fast jag kan bli lite svartsjuk). Men hur skriver man om det? Måste man göra det över huvud taget? En god vän till mig säger att han konsekvent hoppar över alla sexskildringar i böcker. Fast å andra sidan finns ju de som alltid börjar med att leta upp just de ställena…

När 70-talet blev 80-tal

8 dec 2017

Dags för Rita och Pierre att träda in i 80-talet. Jag har gjort lite research och letat fram tidningslägg från decennieskiftet. Hur såg världen ut då och vad trodde man skulle komma? Revoltåret 1968 tonade bort. Nyåret 1970 skrev poeten Karl Vennberg: 70-talets utfall kan bero av  hur vänstern förstår att hantera sin besvikelse. 

Bittra minnen 100 år

29 nov 2017

Den 6 december fyller Finland 100 år. Det är en dag som firas med blandade känslor i Ritas familj. Den dramatiska finska historien är också deras. Genom generationerna lever bittra känslor kvar från inbördeskriget 1918 och de därpå följande avrättningarna och interneringarna. Två krig mot Sovjetunionen krävde sina offer i varje finsk släkt. På 50-och 60 talet  kom arbetslösheten och den stora utvandringen till Sverige.

Finlandssvenska

24 nov 2017

Att vara invandrare och ändå inte. Många finlandssvenskar som kom hit som arbetskraft på 60- och 70talet förstod inte hur svårt det skulle bli. De pratade ju ändå samma språk. Men de hade svårt att förstå ibland. Svenskarna pratade så fort och använde så konstiga ord (ingen “fikar” i Finland). Å andra sidan förstår inte vi svenskar alltid de finlandssvenska orden heller.

Motto

17 nov 2017

En bok måste ha ett motto. Jag väljer mellan tre just nu:

Inledningen

10 nov 2017

Så här börjar boken om Rita:

I en gräddvit Merces Benz sitter Rita Sjöman. En, som det brukar heta, parant kvinna, dryga sextio år, kortklippt blont hår med mörkare slingor. Hon har en vacker sidensjal runt halsen och ett par exklusiva glasögon uppskjutna i pannan. För en stund sedan har hon fått ett mobilsamtal som för alltid ska förändra hennes liv. Nu är hon på väg från Stockholm till Göteborg. Hon trycker pedalen hårt mot bilens golv, allt fortare rullar hjulen, långt över gällande hastighetsbegränsning.

Det här är Rita

3 nov 2017

Jag har visst blivit lite förälskad. Rita Sjöman heter hon som är föremål för min låga. Tyvärr är hon kär i en annan. Han heter Pierre. Jag funderar på att ta livet av honom. Det är lätt gjort eftersom det är jag som hittat på dem, bägge två. De är huvudpersonerna i den nya bok som jag jobbar på.