Ritas Blogg

Hur ska det sluta?

6 feb 2019

Hej igen, alla vänner. Vi knogar på, Rita, Pierre och jag. Äntligen är 1900-talet slut, krig, kriser och elände. Dysterkvistarna som trodde att alla datasystem skulle krascha vid millennieskiftet fick fel. Hej hopp, 2000-talet, med optimism och framtidstro. Fast sen kom EU-toppmötet i Göteborg, 11 september, USA:s invasion i Irak, mordet på Anna Lindh, tsunamin…

Give me back the Berlin wall, Give me Stalin an St Paul, I´ve seen the future and it´s murder som Leonard Cohen sjunger.

Jag har kört fast. Jag vet ungefär hur jag vill att boken ska sluta men hur kommer jag dit? Då kommer jag på att jag faktiskt gjorde ett synopsis innan jag började skriva. Hade nästan glömt det. Jag tar fram det nu, men inte mycket stämmer. Personerna har andra namn, dom gör andra saker, relationerna ser annorlunda ut. Och slutet jag har där vill jag absolut inte ha! Suck.

Jag får nog plita på ett nytt synopsis för sista fjärdedelen. Om jag sen följer det återstår väl att se.

Min författarvisa

20 sep 2018

Skapandeprocessen kan vara gåtfull. Ibland när det tar stopp framför datorn lägger jag mig på soffan och bara tänker. ”Vad gör du?” frågar min fru då, hon tror kanske att jag ligger och latar mig.

Det är då jag sjunger min författarvisa för henne:

Shakti igen

11 sep 2018

Nu får du sluta tjura, sa jag till Rita. Ta med Shakti och åk till Borgå. Att föra in Shakti i historien brukar alltid vara ett bra sätt att få henne på gott humör. Ni minns väl Shakti?

50 år sedan ockupationen av Tjeckoslovakien

22 aug 2018

Jag struntar i Rita den här veckan, hon är bara så sur ändå. Jag gör en utvikning och erinrar mig att det är precis femtio år sedan jag vaknade den där morgonen i Prag. Eller rättare sagt, blev väckt av min polska rumskompis som kom in och skrek: ”Ryssarna. Dom är här!”

Rita ger mig problem

16 aug 2018

Okej, jag vet att hon har det jobbigt just nu men för det behöver hon väl inte vara så otrevlig. Hon är sur på jobbet och dum mot folk som betyder mycket för henne. Till och med mot mig, nu har vi grälat i flera dagar. Om du inte skärper dig slänger jag dig i sjön, har jag hotat med.

Dom har snott min idé!

9 aug 2018

Tanken med den bok jag skriver på nu är att spegla en samhällsutveckling genom några enskilda livsöden. Fyrtiotalisterna – folkhemmets barn, födda efter kriget, präglade av upprorens tid i slutet av sextiotalet. Hur upplevde de (vi!) den tid av politiska förändringar och teknisk utveckling som kom?

Juridisk fråga

3 aug 2018

En mamma ”kidnappar” sitt barn från pappan som har enskild vårdnad. Hon håller barnet gömt i tre veckor och kräver pappan på pengar för att han ska få tillbaka henne. Sedan lämnar hon tillbaka barnet utan att ha fått några pengar.

Nej, vi har inte lagt av,

24 jul 2018

Rita och jag. Vi har bara haft lite semester. När jag skulle sätta igång igen inträffade stora värmeböljan. Inte lätt att vara kreativ då.

Flyktingkatastrof för vem?

11 maj 2018

Djupdykning i tidningsarkiven är intressant. 1992 pågår kriget i f.d. Jugoslavien och flyktingar kommer hit. Som nu, gömda under lastbilar, stoppade av en återupprättad gränskontroll mot Danmark? Inte alls. Eftersom de är välkomna kan de komma i egna bilar eller med flyg eller bussar som de köpt biljett till.

Jag kan inte sluta tänka på 1991

3 maj 2018

Vi som föddes efter 1945 fick höra att vi levde i en efterkrigstid. Inte mellankrigstid, inte förkrigstid utan just tiden efter krigen.

Ett år att minnas

27 apr 2018

För att kunna resa framåt i tiden med Rita och Pierre tar jag mig själv bakåt. Med hjälp av digitala tidningsarkiv har jag kommit fram till 1991 och häpnar!

Den nya tekniken

20 apr 2018

Pierre är tidigt ute med att förstå den nya teknikens möjligheter. Ungefär 1983 utspelar sig denna scen, då han försöker förklara för Rita som sitter och redigerar manuskript:

Plötsligt så ringde ju telefonen

13 apr 2018

”Plötsligt” är ett ord som används alldeles för ofta i böcker.

Möt Shakti!

6 apr 2018

Det är dags att presentera Shakti, ett litet rödhårigt mirakel, född 1987. Redan som baby får hennes kraftigt röda hår människor att förundras. Namnet är hindi och betyder styrka.

En generationsroman?

30 mar 2018

Vad hände med de här personerna sen? Många läsare frågade mig om det efter att ha läst min bok ”Pytt i panna över ett avslutat sextiotal”, om några ungdomar vid tiden runt 1970. Jag var inte så road av tanken på att skriva en fortsättning, däremot fastnade jag för själva frågan: vad hände sen med oss som var unga och radikala i slutet av sextiotalet?

← Äldre inlägg