Teorier 3. Dödad av politiska skäl?

Om det var ett politiskt motiverat mord, vad kunde bakgrunden då ha varit? Det var inte så att kommunister i Sverige vid den här tiden riskerade att bli mördade av politiska meningsmotståndare. Det alternativet kan vi nog utesluta. Var det ett verk av en utländsk säkerhetstjänst? Detta var under det kalla kriget, bägge sidor hade agenter, även i Sverige. Det hände att agenter bytte sida eller var dubbelagenter men sådant hörde till spelet. Man brukade inte mörda varandra för det.


Om Bosse blev mördad tror jag, som Ullmar Qvick, att det hade med Albanien att göra. Det var extremt oroligt i Albanien vid den här tiden och många grupperingar konspirerade mot varandra. I Sverige fanns exilalbaner, fientliga till den kommunistiska regimen. De kunde vara ganska obehagliga och aggressiva, bland annat minns jag när de störde ett uppträdande av en albansk folkdansgrupp på Skansen på sommaren 1976. Men därifrån till att mörda en svensk Hoxhasympatisör är nog steget väl långt. Att någon från en sådan gruppering skulle ha mördat en svensk medlem av Svensk-albanska verkar långsökt.


Det behöver dock inte ha varit ett överlagt mord. Bosse hade många kontakter i Albanien. Anta att några av dessa misstänktes för att ha konspirerat mot regimen. Bosse behöver inte ha varit agent, han kanske inte ens kände till vad den här gruppen sysslade med. Men Sigurimi – den albanska säkerhetstjänsten – ville veta vad han visste och hämtade honom till ett ”samtal” på ambassaden. Bosse fick en smäll, föll olyckligt och dog. Vad skulle albanerna gjort då? De måste fått panik, de fick absolut inte förknippas med mord på en svensk medborgare. Jag har funderat på var de i så fall kunde gjort av kroppen. De kände nog inte till omgivningarna särskilt väl. Var skulle vara det säkraste stället att gömma en kropp så att den aldrig återfanns? På den egna tomten förstås. Så kanske Bosse ligger begravd på Lidingö, där albanska ambassaden fortfarande ligger.

17 mar 2016