Var utredaren lat eller visste han något?

Bland det märkligaste i historien med Bosse Janssons försvinnande är polisens agerande – eller brist på agerande. Den 6 april, direkt efter att han anmälts som försvunnen, var två poliser inne i lägenheten och konstaterade att han inte fanns där och att det inte fanns några tecken på brott eller självmord. Ärendet hamnar sedan hos polisinspektör Paul Haglind. Han var en känd profil inom stockholmspolisen och den som arbetade med olösta försvinnanden. Vad gör då denne erfarne polisman? I princip ingenting. I augusti går man in i lägenheten igen och gör en förteckning över vad som finns där. Därefter utses Haglind själv (!) till god man för den försvunne. Han tömmer då lägenheten och låter sin dotter flytta in där.


Allt detta uppenbaras då en god vän till Bosse hittar hans tillhörigheter i en lumpbod på Söder, dit Haglind sålt sakerna. Fib/Kulturfront skriver om historien, vilket leder till att Haglind kopplas bort från fallet och en ny utredare tillsätts, Åke Thorstensson. Haglinds dotter får förstås flytta ut.


I Hemmets Journal 1976 skriver Haglinds gode vän, deckarförfattaren Olof Svedelid en artikel om Bosse. ”Polisinspektör Paul Haglind vet av lång, lång erfarenhet att många personer håller sig undan av privata skäl eller att de helt enkelt glömt att berätta att de rest bort.” Men det kan inte Haglind ha trott, med tanke på att både plånbok och pass fanns kvar i lägenheten. Till Fib/K säger han: ”Man vet ju hur det är med sådana där överbegåvade personer: rätt var det är får de ett överslag och går och gör av med sig.” Normalt polisförfarande när man tror att någon begått självmord är förstås att eftersöka personen. Här görs ingenting.


Vad finns det för förklaring till denne erfarne utredares handlande? 1977 skriver Fib/K: ”Är det någon annan som har intresse av att Haglind inte arbetar enligt sina instruktioner? Det tycks finnas ett aktivt motstånd mot att röra i saken.” 38 år senare kommer författaren Eva Kullenberg till samma slutsats. ”Jag är ganska säker på att Haglind visste att Bosse inte skulle komma tillbaka…. Varför betalade inte Haglind hyran med Bosses egna pengar, säg två år, och lät lägenheten och inventarierna vara orörda?”


Antingen var Paul Haglind lat och inkompetent, men det är inte vad som brukar sägas om honom. Eller så visste han något. Han hade arbetat länge i kåren och kände de flesta. Jag tror att någon kompis på Säpo sa till honom, i största förtroende: ”Du kan sluta leta efter den där brevbäraren. Han kommer aldrig tillbaks.”

 

 

 

 

25 jan 2016